Nyt forsøg viser, at kanel kan reducere mavefedt

Isabella Capobianco

Et amerikansk studie fra 2017 præsenteret ved American Heart Association’s arteriesklerose, trombose og vaskulærbiologisk videnskabssession viser, at kanel måske kan være nøglen, til at komme af med de ekstra kilo omkring maven.

Ud over at smage godt, har kanel en hel del sundhedsmæssige egenskaber, som bl.a. at stabilisere blodsukkeret. Men til stor forbløffelse viste det amerikanske studie, at kanel nedsatte risikoen for kardiovaskulære (hjerte-kar) skader på rotter, som indtog en meget fedtholdig kost, ved at aktivere kroppens antioxidant og anti-inflammatoriske systemer og samtidig sænke farten på fedtlagringsprocessen.

Sundere niveauer hos rotter

Forsøget var stillet op ved at give en gruppe rotter kaneltilskud i 12 uger sammen med en meget fedtholdig kost. Forskernes resultater viste, at de rotter, som havde spist kanel, vejede mindre og havde mindre mavefedt end dem, som ikke havde spist kanel. Derudover var deres niveauer af sukker, insulin og fedt i blodet også markant sundere sammenlignet med den anden gruppe rotter, som ikke havde fået kaneltilskud sammen med deres fedtholdige kost.

Forskernes resultater viste, at de rotter, som havde spist kanel, vejede mindre og havde mindre mavefedt.

De rotter, som havde fået kanel, brugte desuden færre molekyler i kroppens fedt-lagringsproces og havde flere antioxidante og anti-inflammatoriske molekyler, som beskytter kroppen mod oxidativ stress.

Hvad har andre forsøg vist?

Andre forsøg med mus har vist, at kanel muligvis også kan bruges imod insulinresistens, da tilskud af kanel kan reetablere følsomheden over for insulin i fedtcellerne. Det skyldes, at kanel indeholder methyl-hydroxy-chalcon-polymer (MHCP), hvilket påvirker cellernes insulinreceptorer og forstærker virkningen af insulin, og på den måde øger cellernes glukoseomsætning.

Før insulien kan udnyttes, skal den først akiveres. Dette gør Chrom. Insulin bruges til at regulere blodsukkeret ved at transportere sukkerstofferne ind i cellerne. Efter indtagelse af sukker stiger blodsukkeret, og insulinen er derfor med til at holde vores blodsukker stabilt. Mangler man chrom, kan der skabes insulinresistens, da kroppens celler reagerer dårligere på inaktiveret insulin.

Så ønsker du at stramme op, kan det være en god ide at tage et tilskud af både kanel og chrom.

FAKTA

 • Hvad gør insulin?
  Insulin bruges til at regulere blodsukkeret ved at transportere sukkerstofferne ind i cellerne.

 • Hvordan aktiveres insulin?
  Insulin aktiveres af Chrom. Ved mangel på chrom kan der derfor opstå insulinresistens, da kroppens celler reagerer dårligere på inaktiv insulin. Når insulinen er inaktiv, transporteres der ikke tilstrækkelige mængder sukkerstoffer ind i cellerne, hvilket medfører, at blodsukkeret forbliver højt.

 • Hvordan påvirker kanel insulin?
  Kanel indeholder methyl-hydroxy-chalcon-polymer (MHCP), hvilket påvirker cellernes insulinreceptorer og forstærker virkningen af insulin, og på den måde øger cellernes glukoseomsætning.

 • Hvad er oxidativ stress?
  Oxidativt stress er et udtryk for, at især de umættede fedtsyrer i blodet reagerer med ilt-molekylerne, og fedtsyrerne dermed harskner. Oxidativt stress kan dog også ødelægge DNA, proteiner og oxidere metaller, samt ødelægge den cellulære signalering.

Kilde: American Heart Association
https://newsarchive.heart.org/cinnamon-may-lessen-damage-of-high-fat-diet-in-rats/

  Isabella Capobianco

  Isabella har en PBA i Innovation og Entrepreneurship fra CphBusiness Lyngby. Hun har siden august 2017 arbejdet som researcher og sundheds-skribent for dfi, hvor hun undersøger og skriver om den seneste forskning og nye studier om vitaminer, mineraler og kosttilskud.

  Relaterede blogindlæg